Visual arts centre

Colchester
United Kingdom

Centrum Sztuki Wizualnej w Colchester to oszałamiający budynek w kształcie półksiężyca, który porusza się lekko i emituje głośne dźwięki. Elegancki dach i elewacja są w 100% wodoszczelne dzięki termoizolacji ze szkła komórkowego FOAMGLAS®. Termoizolacja jest pokryta złotymi blachami Tecu, zszywanymi i mocowanymi na miejscu, co nadaje temu cudownemu budynkowi złotego blasku.

Architekt
Raphael Viňoly Architects
Kontrahent
Banner Holdings
Rok
2008
Zastosowania
Metal standing seam roof & façade

Dzięki światowej sławy architektowi Rafaelowi Viñoly’emu oraz firmie Pittsburgh Corning UK Ltd Centrum Sztuk Wizualnych w Colchester zyskało wytrzymałą izolację ze szkła komórkowego FOAMGLAS® o cudownym złocistym blasku. Budynek w kształcie półksiężyca dosłownie ledwo stąpa po ziemi. A równocześnie krzyczy: „Spójrzcie na mnie”! Zewnętrzna część budynku składa się z kunsztownego systemu wbudowanych warstw. Po podniesieniu ram bramy ich górna część została wypełniona drewnem z drzew iglastych, by mogły one znieść ewentualne odchylenia, a cała konstrukcja została obłożona stalowymi kasetami wzdłużnymi. Izolacja FOAMGLAS® READY BOARD, 200 mm, została położona na kulkach wykonanych z zimnego PC® 11, przywierających do metalowego poziomu profilu, bez konieczności jakiegokolwiek mocowania. Kwadratowe płyty mocujące PC® SP 150/150 mm zostały wciśnięte w izolację, a następnie nałożono na nie papę termozgrzewalną. Na w pełni wodoszczelnym dachu zamontowano potem izolację ze szkła komórkowego FOAMGLAS®, na której dokładnie odwzorowano szwy i wyżłobienia skorupy budynku przy pomocy kredy. Następnie przez bitumiczną membranę przykręcono do płyt mocujących poniżej serię metalowych chwytów, w odległości 300 mm, tworząc w ten sposób konstrukcję, na której następnie złożono i zamocowano na szerokości 500 mm łączenia stojące dla arkuszy z materiału Tecu Gold. Na elewacji umieszczono płyty FOAMGLAS® W+F 100 mm, które zostały przymocowane przy użyciu PC® 56 do podłoża ze sklejki, łącząc na koniec arkusze z materiału Tecu Gold i mocując je w odpowiedniej pozycji. Charakterystyczną cechą budynku są kąty łączeń stojących zmieniające się przy każdym kolejnym przęśle, dzięki czemu łączenia te biegną zygzakowato w poprzek fasady budynku. Otaczają one także parapety i przechodzą przez dach.

Rozwiązanie FOAMGLAS®

wykorzystane w tym projekcie

Powiązane projekty referencyjne