Visual arts centre

Colchester
United Kingdom

Het Visual Arts Centre in Colchester is een indrukwekkend, halvemaanvormig, lichtvoetig gebouw dat de aandacht trekt. Het elegante dak en de elegante gevel zijn 100% waterdicht dankzij FOAMGLAS® cellulaire glasisolatie. De isolatie is bedekt met aan elkaar bevestigde en vastgezette platen van Tecu gold, wat dit architecturaal pareltje een gouden glans geeft.

Architect
Raphael Viňoly Architects
Aannemer
Banner Holdings
Jaar
2008
Toepassing
Metal standing seam roof & façade

De wereldvermaarde architect Rafael Viñoly en de fabrikant Pittsburgh Corning UK Ltd hebben het centrum voor beeldende kunsten van Colchester een FOAMGLAS®-isolatie van cellenglas gegeven onder een wondermooie gouden glans.

Op de gevel werd een FOAMGLAS® W+F-plaat van 100 mm bevestigd met PC® 56 op het multiplexsubstraat. De Tecu Gold-platen werden aan elkaar vast gemaakt en op hun plaats vastgezet. Het gebouw onderscheidt zich door de staande naden die van vak tot vak afwisselen. De naden zigzaggen zich zo een weg door het front van het gebouw. Meer nog, deze naden wikkelen zich rond de borstwering en golven over het dak. Nadat de portalen waren opgetrokken, waarvan de bovenkant is ingepakt met zachthout, werd de structuur bekleed met stalen binnendozen.

FOAMGLAS® READY BOARD-isolatie van 200 mm werd, met druppen koude kleefstof PC® 11, gelegd op het metalen profieldek. Hierbij zijn geen pluggen nodig. Vierkante bevestigingsplaten PC® SP 150 / 150 mm werden in de isolatie geduwd. Daarna werd een membraan met een gasbrander aangebracht.

Vervolgens werd het dak volledig waterdicht gemaakt met een tweede laag FOAMGLAS®-cellenglasisolatie. Hierop werden de plaatsen waar de naden en goten van de omhullende schil liggen nauwkeurig in kaart gebracht met krijt. Vervolgens werd er opnieuw een reeks metalen schroeven vastgeschroefd door het bitumenmembraan in de bevestigingsplaten eronder, met een hartafstand van 300 mm. Dit zorgt voor de structuur waarop de staande naden van de Tecu Gold-platen werden geplooid en om de 500 mm vastgemaakt.

FOAMGLAS® oplossing

gebruikt in dit project

Soortgelijke referentieprojecten