The Roundhouse

Camden
United Kingdom

Okrągły budynek, w którym rozpoczęły się takie legendy jak The Rolling Stones, Jimi Hendrix i Pink Floyd, został przebudowany i ponownie otwarty w roku 2006. Termoizolacja FOAMGLAS® została zastosowana do podłóg, elewacji i dachu płaskiego, zapewniając odporność na wodę i parę wodną pomimo otwartego charakteru elewacji. Jest on również niepalny i wodoodporny.

Architekt
John McAslan and Partners
Rok
2006
Zastosowania
Ventilated open aluminium screen cladding

Okrągły budynek, w którym sławę zdobywały takie gwiazdy, jak The Rolling Stones, Jimi Hendrix czy Pink Floyd, został gruntowanie przebudowany i ponownie otwarty w roku 2006. Od samego początku w projekt zaangażowani byli pracownicy techniczni Pittsburgh Corning, którzy współpracowali ze Structural Engineers Anthony Hunt Associates i przygotowali specyfikację dla budynku zakładającą zastosowanie rozwiązań FOAMGLAS® w całej jego powłoce. W efekcie pracownia architektoniczna John McAslan and Partners przewidziała wykorzystanie materiałów FOAMGLAS® w posadzkach, na elewacji i na dachu płaskim. System elewacyjny W+F® został zastosowany przy tworzeniu zewnętrznej fasady budynku. Płyty W+F® o grubości 120 mm zostały przymocowane do zewnętrznej ściany z betonu, a do nich przytwierdzono z kolei aluminiową elewację o połączeniach otwartych. Pierwotny projekt zakładał pomalowanie widocznej przez łączenia otwarte elewacji izolacji FOAMGLAS®. Jednakże efekt, jaki uzyskano dzięki materiałom FOAMGLAS® był tak spektakularny, że spełnił założenia projektowe i z malowania statecznie zrezygnowano. Dzięki materiałom FOAMGLAS® utrzymana będzie integralność wodo- i paroszczelna pomimo otwartego charakteru elewacji. Systemy elewacyjne wymagają szczególnej uwagi pod względem ochrony przeciwpożarowej. Płyty FOAMGLAS® W+F są niepalne, posiadają Euroklasę A1, a w razie pożaru gwarantują bezpieczeństwo i nie przyczyniają się do rozprzestrzeniania się ognia. Nie wymagają też zabezpieczenia w postaci membrany, gdyż są wodoszczelne.

Rozwiązanie FOAMGLAS®

wykorzystane w tym projekcie

Powiązane projekty referencyjne